R.K. Gymnastiekvereniging
St. Paul Dordrecht

Geschiedenis

Gymvereniging St. Paul:
85 jaar sociaal bindmiddel in Oud Krispijn


Gymvereniging St. Paul viert dit jaar zijn 85-jarig bestaan. Hele generaties gymen en hebben gegymt bij St. Paul. De Stem van Oud Krispijn wil aandacht besteden aan deze mijlpaal en sprak met voorzitter Willem Schildt over de vereniging van toen en nu.


Enthousiasme


Willem Schildt is al 20 jaar betrokken bij de gymvereniging en spreekt met veel enthousiasme en passie over zijn gymclub. Zelf is hij heel sportief en heeft als scheidsrechter bij het voetbal en Amerikaans voetbal gewerkt, maar is nu zeer betrokken bij de gymvereniging St. Paul. Zijn dochter is indertijd begonnen met het geven van jazzdance bij de club en al gauw werd Willem Schildt zelf ook actief bij de vereniging.

Recreatief


St. Paul begon als een gymnastiek c.q. turnvereniging c.q. volleybalvereniging die is voortgekomen uit initiatieven van de katholieke kerk. In het begin waren dames en herengymnastiek strikt gescheiden en had ieder zijn eigen club. De volleybalvereniging werd later omgedoopt tot Expalvo (ex-St.Paul Volley). In de oorlog is de vereniging tijdelijk 'ondergedoken' als ontspanningsvereniging van Vroom & Dreesman. De jonge mannen in de club mochten voor de Duitse bezetter niet opvallen want dan liepen zij, als lichamelijk sterke jongemannen, het risico om te worden meegenomen voor het oorlogsfront. Na de oorlog was St. Paul nog steeds een gymnastiekvereniging waar het ging om sportieve prestaties. Na de jaren '50  is het accent komen te liggen op het recreatieve vlak. In 1955 kwam St. Paul in de gymnastiekzaal aan de Brouwersdijk, waar zij nu nog zitten.

Geschiedenis St. Paul

Midden in de wijk


Willem Schildt vindt het heel erg belangrijk dat de gymvereniging midden in de wijk staat en dat alle kinderen en volwassenen zich moeten kunnen vermaken in de gymnastiek. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt en of je al dan niet sportief bent aangelegd, als je iets wilt doen is er in St. Paul altijd plaats. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en voor iedereen is er evenveel aandacht. Dit maakt dat de leden zich thuis voelen. "Als je in het gewone leven niet altijd kan mee komen, ben je altijd gewaardeerd in de vereniging en dat doet veel met mensen goed, ze bloeien helemaal op", Natuurlijk is een sport of gymvereniging geen wondermiddel voor alle problemen in de wijk, maar het helpt wel!" aldus Willem Schildt.

Hoogtepunt


Naast de gymnastieklessen worden er ook nog andere activiteiten gedaan, zoals onderlinge wedstrijden, de sponsorloop, Sinterklaasfeest en carnaval.
Eens in de vijf jaar organiseert de vereniging St. Paul een weekend in de Brabantse plaats Dorst. Er wordt dan een tent neergezet in een bungalowpark, er zijn sport en spel activiteiten, 's avonds zijn er verhalen rond het kampvuur en hebben de kinderen cadeautjes voor de mensen in het bungalowpark. De kinderen kijken er heel lang naar uit, aldus Willem Schildt, en het is iedere keer weer een fantastisch evenement.

Plakboeken


St. Paul heeft een aantal heel goede gymnastiekleiders en leidsters die als vrijwilliger erg zijn betrokken bij de leerlingen. Hoe goed ze worden gewaardeerd blijkt wel uit het feit dat de kinderen en jongeren van de vereniging zelfs plakboeken maken voor de leiding waarmee ze zo hun waardering uiten.

Verzakelijking


Willem Schildt zegt dat naast de uitstekende gymnastiekleiding iedereen zijn uiterste best doet om in de vereniging goede kwaliteit te bieden. Wat hij alleen erg betreurt is dat er de laatste jaren een grote verzakelijking is opgetreden in het gemeentebeleid ten aanzien van sportverenigingen. Het sportbedrijf wil het sportgebeuren uit de wijk halen en is meer gericht op sportfaciliteiten buiten de wijk op een centrale lokatie. Dit zou goedkoper en efficiƫnter zijn, maar Willem Schildt vindt het een slechte ontwikkeling want een gymnastiekvereniging als St. Paul, met zo'n oude traditie heeft een hele belangrijke functie in de wijk. Er hebben hele generaties op St.Paul gezeten. Van de jongste leden hebben soms ook de ouders en grootouders bij St. Paul gegymt. Het is een sociaal bindmiddel en mensen zijn niet geneigd hun kinderen op een sportcomplex buiten de wijk te brengen, ook al is de sportaccommodatie nog zo mooi. Een sportvereniging in de wijk is van groot belang en zorgt voor goede contacten en saamhorigheid. Dit mag echt niet verloren gaan!




  

© 2023 St. Paul Dordrecht disclaimer privacy policy web janpinto.nl